Saturday, February 12, 2011

berjaya jugak buat ini

salam semua...

aku x percaya betul lah ari ni.. dapat buat soft cotton japanese cheesecake nie....
bila tengah membakar tengahari td aku tgk cam elok ja duk dlm oven tuh,
terus hati aku ckp maybe jadi nie... n memang betul2 jadi weh...... first time nie...

usually, aku buat cheesecake yg biase n simple ja... tp ari ni teringin nk try buat cheesecake nie, n memang x sia2 coz memang bess sgt... bile mkn rase lembut ja dlm mulut..... sape nak jom ade separuh lagi tuh.... hahahaha....


resepi aku amik dr kak hana ok.. jom semak dulu....

bahan A;
250 g cream cheese
50 g butter
100 ml susu segar
1 sudu kecil jus lemon
1/4 sudu kecil garam
60 g tepung gandum
20 g tepung jagung
6 biji kuning telur

bahan B;
6 biji putih telur putih
120 g gula

cara sediakan; pukul 6 biji putih telur sehingga berbuih dan kemudian campurkan gula dan pukul lagi sehingga adunan bertanduk... kemudian ketepikan... selepas itu sediakan bahan A dengan cara cream cheese, butter n susu segar dicampurkan sekali dan di cairkan melalui kaedah double boiler.... sejukkan... kemudian masukkan kesemua bahan A dan kacau sebati....

campurkan bahan A ke dalam bahan B dan sebatikan... Lenser tin berukuran 8 inci dan balut tepi tin/loyang kek dengan baking paper... dan tuangkan adunan tersebut ke dalam tin / loyang tersebut... panaskan oven dan bakar pada suhu 160C selama lebih kurang 1 jam dengan cara waterbath...... ok siap.. sejukkan dan boleh makan.. yummy... bessss

hurmmm... bile upload gambar nie rase cam terliur pulak nie.. hehehe... nak p makan lah sepotong dua.. hehehe.....besss nyer... kecur air liur.....

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...