Tuesday, February 26, 2013

tempoyak ikan tenggiri

hurmmm... nie lah akibatnyer bila dah tak tahan nak mkn sgt masak tempoyak....
amik kunci... start kete then terus pecut ke kedai beli ikan... hajat nk mkn ikan patin
tapi x dek lak... terus sambar ikan tenggiri... so hasilnyer...

tempoyak masak tenggiri, aku beli  2 potong yg saiz besar... tapi memang besss giler dgn pekat lagi... dengan isi ikan tenggiri lg yg lembut... fuhhhh....

apalagi... jom layannn.....


bahan-bahan;
2 potong ikan tenggiri saiz besar
7 biji cili padi*
1 labu bawang besar*
1 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
*di hiris dan dikisar 
3 sudu besar tempoyak
2 keping asam gelugor
2 tangkai daun kesum
3 sudu besar minyak masak
sedikit gula
sedikit garam

cara sediakan; masukkan minyak... bila minyak panas, masukkan bahan-bahan yang sudah dikisar ke dalam minyak tadi... kemudian kacau hingga naik bau... selepas itu, masukkan tempoyak dan daun kesum... kacau lagi... kacau slow2 ek.. nati hancur ikan... kemudian masukkan ikan,dan perasakan dengan gula dan garam... sedia dihidangkan.....

4 comments:

  1. Tergoda gak tengok ikan tenggiri masak tempoyak ni...sedap ni buat lauk makan tengahari..tapi tempoyak susah skit nak dpt skrg ni.

    ReplyDelete
  2. hehehehe.. kat kemaman nie.. alhamdulillah lagi cempaka, kalu nak tempoyak insyaAllah ade lah tuh... hehehe

    ReplyDelete
  3. mengancam la haii.. boleh try nih

    ReplyDelete
  4. hurmmm sila2 cek chun... confirm bess nie

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...