Saturday, January 15, 2011

tayangan menu mlm ini

opsss.. terlupa tadik nak post entry makan2... hik hik...  tonite our menu for makan2 just mknan simple2 ja...
aku buat mknan tradisi trg, biase org mkn pagi2.. tapi aku wat utk makan malam.. hik hik.. ubah selera sikit.. hahaha..

jom jom layan.....



laksam terengganu

laksam nie.. senang jea nak buat kan... just campurkan tepung beras ngan air n perasakan ngan garam skit.... terkebetulan ikan yang aku bw dr kampung last week ade lagi dlm 10 ekor, terus aku buat.... tapi kalu guna ikan selayang lagi manis, yang aku gunakan kali ini, just ikan kembung....

laksam ni mcm biase lah mesti kena mkn nge ulam-ulaman kan... antara yang aku sedia kan kobis, timun, cambah (taugeh) n kacang panjang... semenya di hiris kecil2....


dan ditambah pula ngan sedikit belacan, garam n cili kisar...


hurm.. so kat sini aku just tempel bahan untuk kuah laksam ok;

bahan-bahan;
10 ekor ikan kembung di rebus / di panggang (ikut suka), kemudian ditumbuk
santan dr 1 biji kelapa
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
*dihiris dan dikisar
2 keping asam gelugor
1 1/2 lada hitam ditumbuk
sedikit garam & gula

cara sediakan; satukan santan, bahan-bahan kisar dan lada hitam... masak atas api.. kacau rata, kemudian masukkan ikan kembung yang sudah ditumbuk tadi.. kacau sedikit, biar sedikit mendidih, kemudian masukkan asam gelugor, garam dan gula.. kacau sedikit.. dan sedia untuk di hidangkan...

2 comments:

  1. zaaaaan,akak suka laksam...nak sikit..

    ReplyDelete
  2. hehehehe.. akak.. besok pagi sy rase, akak akan buat laksam nieh.. hehehe..

    nk bg jauh sangat.. hehehe:))))

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...