alhamdulillah... setelah sekian lame angan-angan nak belajar buat sate, hari nie dpt jugak aku buat selepas malam kelmarin bertungkus lumus memerap ayam.... sate yang besar n gebu aku buat tiap2 cucuk supaya cepat habis... dapat lah dalam 20 cucuk.... hehehehe...
tapi serious aku x mkn sume... ade lg dlm peti sejuk... petang nie panas ja.... sesape yg nk boleh, dtg umah yea' ptg nie.... hehehehe....
jom layann.....
sate yang tengah membakarkan diri nya.. hehehe |
setengah yang udah masak |
sate yag di hidang kan bersama kuah kacang n nasi impit..... |
bahan-bahan;
500 grm ayam
bahan perapan ayam;
5 sudu besar jintan manis*
5 sudu besar jintan putih*
1 labu bawang besar - di hiris*
2 batang serai - di hiris*
1 inci halia*
1 inci lengkuas*
1 inci kunyit hidup*
*di satukan dan di kisar
3 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar sos tiram
4 sudu besar minyak masak
garam secukup rasa
cara sediakan; cuci ayam dan kerat dadu... besar nya ikut suka lah ek.. aku wat besar2 cepat sikit siap cucuk.. hehehe... then dlm mangkuk yang lain satukan semua bahan perapan yang sudah dikisar dan kacau rata... kemudian masukkan bahan perapan tersebut ke dalam bekas yang ada ayam dan gaul hingga sebati... kemudian perap semalaman dalam peti sejuk... kalu nak sedap lagi perap 2 mlm lg rase rempah perapan tuh..... lepas perap semlm tuh... terus bakar atas dapur gas / dapur arang / oven...
actually aku mcm biase lah bakar atas api (as shown on above pict) secara tradisional sikit bukan ape rasenye tuh mcm besss ja kalu bakar atas api / guna arang nie... hehehehe... cuba lah.....
wallahualam....
No comments:
Post a Comment