hurm... tgk tajuk atas pun cam ngeri ja kan... hehehe... xdek lah actually nie menu mkn petang td aku buat ubi kayu celup tepung, actually resepi nie dah lame aku peram, aku nie peminat segala mak nenek ubi.... ubi keledek / ubi steller (betul ntah eja, bantai jea lah... hehehe), ubi kayu, ubi keladi, ubi keling... seme aku suka... especially kalau buat pengat...hahaha....
so ptg tadi oleh sebab aku beli ubi kayu, maka terjadilah ubi kayu celup tepung nie....hehehee
jom layan....
bahan-bahan;
1 kg ubi kayu, di rebus n ditumbuk
1/2 biji kelapa putih
gula n garam secukup rasa
bahan tepung;
tepung beras
air sejuk
serbuk kunyit
sedikit kapur
1 biji telur
garam & gula
cara sedia ubi; gaul ubi kayu yang sudah ditumbuk dengan kelapa putih, gula n garam.... kemudian bentukkan ubi bulat2 n susun atas dulang....
cara sedia tepung; satukan semua bahan... kemudian kacau sehingga adunan sederhana pekat, kemudian celupkan ubi kayu yang sudah di susun tadi ke dalam adunan tepung...
selepas itu, panaskan minyak n goreng ubi kayu tersebut sehingga bewarna keemasan... siap dan boleh lah dihidangkan....
salam tuan rumah...simple dan menarik...kat johor biasa di sebut getuk goreng...sama tak? hehe
ReplyDeletea'ah same jea kot... tp serious tau, sy x pernah dgr getuk goreng, hehehehe... maklumlah org traganu... hehehe
ReplyDelete